Printline cikk


A megoldás házi, az eredmény profi:         

Alkoholmentes nyomtatás a PantoPressnél, és a know-how átadó

 A PantoPress azon nyomdák közé tartozik, amelyeknél a géppark ugyan nem a legkorszerűbb, ám ennek ellenére minőségigényes nyomdatermékeket állítanak elő. Molnár Gábor, a cég tulajdonos-ügyvezetője amolyan befektetőként kezdett nyomdaipari vállalkozásba. Mint súlyemelő élsportoló döntött ugyanis úgy, hogy a sporttal megkeresett pénzén egy nyomdát hoz létre. A sport azonban sok mindenre megtanítja az embert: legfőképpen arra, hogy stabil eredményt csak a saját erőforrásokra támaszkodva lehet és szabad elérni. Mert ugyan lehet kitűnő az edző, és professzionális a felkészülés körülményei, de a mindennapok kemény edzése, munkája nélkül nem születhetnek tartós sikerek. A nyomda megteremtésében és működésében, működtetésében ugyanezek az elvek vezérlik. 1996-ban, hazajőve az olimpiáról belevágott tehát a nyomdászkodásba. Beszélgetésünk apropójául pedig az a tény szolgál, hogy a PantoPress kikísérletezett egy olyan megoldást, amellyel - bárminemű beruházás, átalakítás nélkül - alkoholmentesen lehet típus és kortól független nyomdagépen nyomtatni, és ezt a know-how-t szívesen megosztják az ágazat széles körével. Molnár Gáborral beszélgettem.

Miért pont nyomda mellett döntött annak idején?

- Véletlenül, és hosszú a története, és ma már indifferens is. Egyébként nem mondanám, hogy túl „jól” indultam: már az első gépbeszerzésnél szembesülnöm kellett azzal, hogy - ellentétben a sporttal - nem számíthatok feltétlenül fair-magatartásra. Az első nyomógépünk egy Romayor volt, s az eladó messze visszaélt azzal, hogy akkoriban tapasztalatlanok voltunk még a gépvásárlás terén. Mindenesetre sikerült egy olyan gépmester kollégát felvenni, aki egyrészt, kitűnő szakember volt, másrésztheidelberg speedmaster kísérletező hajlammal is rendelkezett. Addig állítgatott a gépen és variált a különféle adalékokkal, mígnem alkalmassá vált ez a gép minőségigényes négyszíncolor nyomtatásra. Ennek, valamint annak köszönhetően, hogy működésünk első pillanatától kezdődően úgymond „asztaltól asztalig” szolgáltam ki a partnereinket, rövid időn belül meglehetősen komoly megrendelői körre tettünk szert. Szépen fejlődött a cég, és alig 4 év alatt kinőttük azt a családi házat, ahol tevékenységünket kezdtük. Tekintettel arra, hogy a megtermelt nyereséget soha nem az önös céljaimra, élvezeteimre fordítottam - ma sincs luxus terepjáróm, kacsalábon-forgó házam -, rendelkeztünk kellő tőkével ahhoz, hogy megvásároljam jelenlegi telephelyünket a Csepel Művek területén. Ez egy 2300 négyzetméteres üzemcsarnok, amelynek egy részét begalériáztuk irodának, a többi részét némileg felújítottuk, és ide kerültek az újonnan beszerzésre került nyomó- és kötészeti gépek, majd a későbbiek során a CTP is. Jelenleg kizárólag Heidelberg-gépeken nyomtatunk: van egy B2-es és egy B1-es négywerkes, valamint egy B1-es ötwerkes gépünk. Kötészetileg pedig egy Duplo irkafűzővel és egy Müller Martini hernyófűzővel rendelkezünk, a lemezkészítés pedig B1-es tejesen automata vízmentes Fuji CTP-én történik. Közös jellemzője a gépparkunknak, hogy egyik berendezésünk sem fiatal, és nem is újonnan kerültek hozzánk. Ezzel együtt minőségigényes, hibátlan nyomdatermékeket gyártunk. Jelenleg mintegy 14 fő dolgozik a nyomdában, de van kapcsolódó vállalkozásom is, ahonnan alkalmasint besegíthetnek, ha nagyon sok a munka.

Mi az a kapcsolódó vállalkozás, ahonnan be lehet segíteni egy nyomdába?

- Alapanyag kereskedéssel is foglalkozunk, egész pontosan tekercsben hozunk be papírt külföldről, amit azután saját magunk méretre vágunk részben a saját munkáinkhoz, de eladunk belőle másoknak is.

Nem bánta meg, hogy annak idején a nyomdaipar mellett döntött? Egy ideje nem túl egyszerű ennek a szegmensnek az élete, persze másoknak sem...

- Tény: senkinek nem egyszerű manapság az élete, ezzel együtt nem bántam meg, hogy ebben, a gazdaság mindenkori helyzetére nagyon érzékeny iparágban tevékenykedem. Nem mondanám, hogy „beleszerettem” a nyomdászkodásba, de mint vállalkozást szívesen csinálom, és igyekszem jól csinálni. Tulajdonképpen lehetne akár lakatosműhely, vagy éppen bányászati vállalkozás, mindegy: bármi mellett is döntök, azt kell tisztességgel csinálni.

Ez a fajta érzelmi távolságtartás alkalmasint a cég előnyére is válhat, hiszen, legyen szó beruházásról vagy működtetésről, kizárólag a racionalitás mentén születnek a döntések...

- Egyrészt igaza van, másrészt azonban nincs! A gépek kiválasztását, a fejlesztések irányát, a telephellyel kapcsolatos döntéseket, az újabb szegmensek felé való nyitást valóban tisztán racionális szempontok vezérlik. Mire van szükségünk, ezen belül mi a legelőnyösebb, leghatékonyabb és persze gazdaságilag is indokolt megoldás. Nem veszünk például új gépeket, aminek több oka is van: egyrészről nagyon drágák, szinte lehetetlen összegyűjtögetni rájuk a pénzt, hitel-konstrukciókban - az „elszállt” valuta-árfolyamok nélkül is - még drágábbak, ráadásul a részletek fizetése alkalmasint belekényszerítheti az embert egy olyan ördögien negatív árspirálba, hogy mindenáron bevállalja a munkákat, csakhogy pörögjön gép. Gépmester és odafigyelés kérdése, és idősebb gépen is lehet hibátlanul nyomtatni! A telephely megvételét szintén racionális érv támasztotta alá: kinőttük az előzőt, és kedvező áron sikerült egy számunkra ideális méretű üzemcsarnokhoz jutni. Tekercses papírok importjával, illetve ívre vágásával is a racionalitás jegyében kezdtem el foglalkozni, ugyanis így jóval alacsonyabb áron tudok papírhoz jutni. És akkor, amikor egy nyomdatermék árában jellemzően 80 százalékot tesz ki a papír, egyáltalán nem elenyésző összeget jelent, ha ezzel akárcsak 5 százalékot tudok megspórolni. S ugyan a papírok raktározásához, kiszereléséhez időnként nagyobb területre is szükségünk van, de azt már csak béreljük, hiszen ez a tevékenységünk még nem forrott ki annyira, hogy érdemes legyen ingatlan-beruházást végrehajtani miatta. Ámbár, minden bizonnyal eljön ennek is az ideje...

Az emberi kapcsolatok terén viszont nem pusztán a józan racionalitás jellemzi a PantoPresst. Az itt dolgozó emberekben nagyon erős a csapatszellem, az egymásra való odafigyelés, a kölcsönös segítségnyújtás: számíthatunk egymásra, lojálisak vagyunk egymás és a cég iránt. Persze, ez jól felfogott egyéni érdeke is mindenkinek, és ilyen formán nevezhetném akár racionális megközelítésnek is, de ennél ma már többről van szó: emberi összetartozásról. Kétségtelen: nem volt mindig így... Cégen belüli egyfajta evolúció eredménye az a felismerés - és persze cselekvés -, hogy ha együtt és egy irányba toljuk a szekeret, akkor a cég működése sikeres és biztonságos, és ez az itt dolgozók számára is sikert és biztonságot teremt. És ez a felismerés nagyon összekovácsolta - természetesen velem együtt - a csapatot. Tulajdonképpen ennek, valamint a ránk mindig is jellemző újító, kísérletező kedvünknek köszönhető, hogy házon belül oldottuk meg az alkoholmentes nyomtatást is.

Nem haragszik, de kifejtené bővebben...?

Seregi- Ahogy említettem, a kezdetektől cél volt, hogy minőségigényes négyszíncolor nyomdatermékek készüljenek a PantoPress Nyomdában, ám a gépparkunk idős gépekből állt és áll. Ez azt jelenti, hogy a kifogástalan végeredmény érdekében jóval magasabb szintű szakmai tudásra van szükség, semmint a modern gépekre jellemző gombok nyomkodása... Nyomdánkban sok múlik a gépmester felkészültségén, hozzáállásán, lelkiismeretességén. És az sem mindegy, hogy a különféle adalékanyagokat hogyan állítja be, miként használja. A nyomdagépek jellemzően alkoholos-nedvesítésűek, ami ugyan némileg egyszerűsíti, mondhatnánk, kényelmessé teszi a nyomtatás folyamatát, ám egyrészt - főleg az alacsony grammsúlyú papírok esetében - szabálytalan ponttorzulást, tehát kevésbé szép nyomatképet okoz, másrészt vitathatatlanul káros az egészségre. Tulajdonképpen e két káros mellékhatás kiküszöbölése miatt kezdett el Seregi György kollégám - aki egyébként gépmesterként dolgozik a nyomdában - azzal kísérletezni, miként lehetne az alkoholtartalmat csökkenteni, illetve kiküszöbölni. Kísérletezését siker koronázta: immáron több mint fél éve megnyugtatóan és teljes biztonsággal működik a rendszer mindhárom gépünknél. Teljes egészében alkohol nélkül nyomtatunk: a nyomatok tökéletesek, szabályos pontokból állnak össze, és megszűnt a levegőben az egészségre káros IPA-tartalom.

Számos beszállító kínál a nyomdák számára alkoholmentes nyomtatáshoz megoldást... 

- Meglehet, de azt gondolom, a mi megoldásunk jóval költségtakarékosabb, nem kell a megvalósításához semmilyen extra feltétel teljesítése, vagy körülmény kialakítása, és ami igen lényeges: működik idős gépeken is. És ami még igen fontos: ingyen átadom a know-how-t a többi nyomdának is!

Mit jelent, hogy ingyen átadja a know-how-t a többi nyomdának?

- Bárkit, akit érdekel, szívesen beavatunk, miként tudja megvalósítani a saját gépparkjával. Mielőtt azonban bárki is vállalkozna az alkoholmentes nyomtatásra, tudnia kell, hogy az általunk kikísérletezett módszerrel (is) ugyan teljes egészében megvalósítható az átállás, ám a gépmesterek akarata és pozitív hozzáállása feltétlenül szükséges a bevezetéséhez, alkalmazásához!

Ilona   

A cikket megtalálhatják a printline oldalán is: http://printline.hu/